2011. november 24., csütörtök

CSIGAEVŐ CSIGA - Anentome helena LAST MINUTE! - Jelenlegi ára: 250 Ft

LAST MINUTE AKCIÓ!
Csigaevő csigák eladók
Méretük: 1-1, 5 cm
Személyes átvétel Székesfehérváron!
Tudományos neve: Anentome helena
És még : Clea helena, Anentome cleo
Angol nyelvterületen úgy ismerik, mint: Assassin Snail/Killer Snail/Bee snail
Eredet:
A kis "nindzsacsigánk" (a szerk. ) Délkelet-Ázsiából származik, megtalálható Indonéziában Thaiföldön, Malájziában és egyre inkább a lelkes akvaristák medencéiben.
Forma:
Háza kűrt szerűen felcsavarodó, erősen bordázott, sárga-barna csíkos, mint egy méhecske potrohája - innen az angol Bee Snail elnevezés. Teste szürkés színű. Maximum 2cm-re nő meg, jellemzőbb a 16-18mm-es hossz. A háza csúcsa általában letörik, az nem betegség jele, teljesen normális.
Tartás:
Közeli rokonsában áll a tengeri kűrtcsigákkal (Buccinidae), azonban ő nem bírja a sós vizet, ahogyan a víz réztartalmára is érzékeny. Ellenben kedveli a kemény és a szobahőmérsékletnél valamivel melegebb vizet, ami enyhe áramlású. 23-27C° körül lesz a legboldogabb. Jó körülmények között 3-5évig is elélhet (inkább 3 a jellemző), mely időt aktívan tölti. Pihenni, illetve védekezés céljából a talajba ássa magát, így ajánoltt homokos, vagy apró kavicsos akváriumban tartani.
Etetése:
Elsősorban ragadozó, sok proteinre van szüksége. Más (kannibalizmus nem jellemző), főleg nála kisebb csigákat fogyaszt. Így remek módja annak, hogy kordában tarthassuk a medencénkbe lopakodó kis mocsári és/vagy postakürt csigákat mindenféle vegyszer használata nélkül, kímélve ezzel halainkat, növényeinket és főleg garnéláinkat. Ehhez persze megfelelő számú nindzsára lesz szükségünk, hiszen egy éhesebb példány is naponta jó ha egy csigát fogyaszt.
Ragadozó ugyan, de a csigákon kívül más élőlény nem érdekli. Az elhullott állatokat azonban jóízűen fogyasztja, így a sűlyedő haltápokat is szereti, mint a wafer chips.
Itt meg kell jegyeznem: olvasni pár helyen, hogy a Clea ÉLŐ garnélát falatozott, de hosszas kutatás után sem találtam egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a csigákon kívül bármi más veszélyben lenne mellette! Ellenkezőleg, rengetegen tartják garnélákkal együtt mindenféle rossz tapasztalat nélkül. De mint tudjuk az éhség nagy úr, így jobb ha gondoskodunk a kellő táplálásukról.
Érdekes itt megjegyezni még azt, hogyan vadásszák le áldozatukat. Ehhez nem árt megismernünk kicsit a fejrészük felépítését. A csigák álltalában, ahogyan a helena is a szaglásuk alapján tájékozódnak, így zsákmányukat is a kopoltyúhoz közel eső osphradium szervükkel észlelik. Ezt sokáig másodlagos légzőszervnek hitték, de bizony a szaglást szolgálja. Ezzel nem csak a prédáját találja meg, hanem folyamatosan "szkenneli" a víz minőségét is. Ide egy hosszú, rugalmas csövön keresztül jut a víz, amivel folyamatosan keres. Az ő szarvai inkább csak tapintó szervek. Igaz, hogy aktív életmódot folytató csigák ők, de mint mindenki ezen a világon ők is lusták, amennyire csak lehet és szeretnek lesből támadni.
Ha a préda nem rendelkezik fedéllel, könnyű dolguk van. Azonban az sem jelent problémát, mert ügyesen használva nyelvüket a fedél mellett bevezetve azt, szépen -a tengeri rokonaikhoz hasonló módon- megmérgezik a prédát.
Találtam utalást arra, hogy közeli rokonaik az ormánnyá nyúlt arcorrukban található mirigyeikben, melyeket nyálmirigyeknek hittek sokáig, a préda meszes héjának áttörésére alkalmas váladékot termelnek, így egy-egy problémásabb zsákmány sem jelenthet gondot számukra. Így nem elképzelhetetlen, hogy helenánk is képes erre!
Szaporodás:
Szaporodásuk lassú, egyszerre kevés petét raknak jellemzően elszórva mindenfelé. Értem ezt úgy, hogy egyesével kis gélcsomagban ragasztgatja kövekre, üvegre, növényekre, rendszerint nem elrejtve. Ez nem jó hír annak, aki társas akváriumban szeretné szaporítani őket, mert a szabadon lévő peték bizony étlapra kerülnek. De egyedül tartva a helena-k lassan, és  könnyen szaporíthatók.
Kétivarúak, így nagyobb számú csapat kell a sikerhez, mert a nemek megkülönböztetése szabadszemmel nem lehetséges. A párzás ideje változó, akár órákra, napokra beáshatják magukat a szerelmesek.
Ha a peték túlélik és kikelnek a csigák, első dolguk eltűnni a szemünk elöl - természetesen a talajba. Elő sem jönnek jellemzően 4-5 hónapig! Fél év alatt érik el a 7-8mm-es nagyságot.


Jelenlegi ára: 250 Ft

Az aukció vége: 2011-11-26 17:14
. CSIGAEVŐ CSIGA - Anentome helena LAST MINUTE! - Jelenlegi ára: 250 Ft

Fontos